Sonoff ZBMini (Sonoff Mini Zigbee verzió) okos kapcsolórelé

A Sonoff népszerű apró 10A-es Mini okos kapcsolóreléjének új, ZigBee verziója. Beépíthető fali aljzatokba kapcsolók és konnektorok mögé is. Kompatibilis a SONOFF ZBBridge (Zigbee Bridge)-el, az Amazon Hub-bal, Samsung SmartThings Hub-bal és a Philips Hue Hub-bal is.

Cikkszám: SON-REL-MINI-ZB Kategória:

Leírás

A Sonoff ZBMini a népszerű Sonoff márka legkisebb, fali kapcsolóaljzatokba is beszerelhető kapcsolóreléjének, a Sonoff Mini-nek a Zigbee-s termékverziója, mely 2021 januárban jelent meg.

Mi a Zigbee?

 

A Zigbee egy kifejezetten okosotthon / IoT protokoll, kifejezetten ilyen eszközök közötti hatékony kommunikációra fejlesztették ki. A közvetlenül a routerre csatlakozó Wi-Fi-s eszközökhöz képest a Zigbee eszköznél fontos eltérés, hogy a Zigbee eszközök működéséhez és távvezérléséhez szükség van egy Zigbee-WiFi közötti átjáróra (gateway-re vagy bridge-re), mely az egymással Zigbee „nyelven” kommunikáló eszközöket az internet felé elérhetővé teszi. Előnye ugyanakkor a Zigbee megoldásoknak, hogy tehermentesítik a WiFi hálózatot, melyre így csak egy WiFi-s eszköz, a Zigbee átjáró lép fel, minden más eszköz a Zigbee protokollon kommunikál egymással, így nem foglalják le a router IP címeit.

 

A Zigbee technológia támogatja az ú.n. Mesh hálózatokat is, és a 230V-ra kötött Zigbee eszközök (pl. Sonoff ZBMini, Sonoff Basic ZBR3 relék) képesek továbbítani más Zigbee eszközök információit a Zigbee gateway (átjáró) felé és vissza, ha azok direktben nem tudnak vele kommunikálni, mert az átjáró hatótávolságán kívül vannak telepítve.

 

A Zigbee protokoll további előnye, hogy jóval kisebb fogyasztású, mint a Wi-Fi, az alacsony energiafelvételnek köszönhetően így a ZigBee protokoll különösen népszerű az elemmel működő szenzorok esetén, melyek egy elemmel akár évekig elműködhetnek. Emiatt kisebb adatmennyiséget tud csak kezelni, de ez jellemzően nem okoz problémát, mivel leginkább csak vezérlésre, státusz információkra használják. A Zigbee protokoll egy iparági szabvány, a teljesen szabványos Zigbee eszközök elvben bármely gyártó szabványos eszközeivel működőképesek.

 

A ZBMini kompatibilis többek között a Sonoff Zigbee-WiFi átjárójával, a Sonoff Zigbee Bridge-el, melyre csatlakoztatva a ZBMini-t a megszokott gyári eWeLink-platform és eWeLink app segítségével vezérelhető az eszköz. A szokásos eWeLink funkciók közül elérhetőek az aktuális KI/BE állapot, a manuális KI/BE kapcsolás, valamint az időzítések (időzítés, visszaszámláló timer, ciklusvezérlés) is, de nem elérhető az impulzuskapcsolás (Inching) funkció.

Kompatibilis a SmartThings hub-bal, ez esetben az iOS-re illetve Android-ra elérhető SmartThing APP segítségével vezérelhető. Vezérelt ki/bekapcsolások, időzített ki/bekapcsolás és még sok más funkció érhető el a SmartThings app-ban.

Együttműködik az Amazon Alexa platformmal (ZE39KL Echo Plus, Echo Studio, DW84JL 2nd Gen Echo Show & L9D29R 2nd Gen Echo Plus eszközökkel is), hangvezérléssel párosítható az Alexa segítségével: “Alexa, find device”.

 

A Sonoff Mini (R2) WiFi-s változathoz hasonlóan ez is egy olyan 230V-os kapcsoló relé, ami az egyik oldalon az elektromos hálózatra (fázis és nulla) van bekötve, a kimeneti oldalon pedig vezérelhetünk vele egy 230V-os fogyasztót, zárhatjuk és megszakíthatjuk vele az áramkört. Konnektorok és villanykapcsolók mögé is beszerelhető.

Külső kapcsoló is ráköthető (potenciál-mentes módon) a kapcsolóbemenetére, így fali kapcsolók mögé helyezve a fali kapcsoló és a Zigbee-s app vezérlés is működik. A kapcsoló bemenetére ráköthető (potenciál-mentes módon) külső szenzor is.

Internet-kapcsolattal rendelkező iOS (Apple) vagy Android mobiltelefonon futó SmartThings App vagy Sonoff Zigbee Bridge-re kapcsolva az eWeLink app segítségével távolról vezérelhetjük a kapcsolórelét.

 

Terméktulajdonságok:

  • ZigBee 3.0 protokoll, AES-128 titkosítással
  • Kompatibilis a SONOFF ZBBridge (Zigbee Bridge)-el, az Amazon Hub-bal, Samsung SmartThings Hub-bal és a Philips Hue Hub-bal is
  • Külső kapcsoló is ráközhető (potenciál-mentes módon) a kapcsolóbemenetére
  • A kapcsolóbementére ráköthető (potenciál-mentes módon) külső szenzor is, a szenzor bemeneteként is használható más eszközök vezérlésére.
  • A kapcsolóbemenete billenőkapcsolókkal és érintőkapcsolókkal nem kompatibilis.
  • Max. teljesítmény 10A;
  • Max. bemenet: AC 100-240V 50/60Hz 10A;
  • Max. kimenet: AC 100-240V 50/60Hz 10A;
  • Áramkörök száma: 1;
  • A WiFi-s párjával ellentétben impulzuskapcsolásra, automatikus kikapcsolásra (inching) az eWeLink app-ban nem állítható be.

További információk

Tömeg 0.05 kg
Méretek 4.26 × 2 × 4.26 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sonoff ZBMini (Sonoff Mini Zigbee verzió) okos kapcsolórelé” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük