Sonoff Zigbee Bridge Pro Zigbee – WiFi átjáró / gateway, offline üzemmóddal

A Sonoff Zigbee Bridge Pro a Sonoff Zigbee Bridge továbbfejlesztett verziója, mely akár négyszer annyi, 128 db Zigbee eszköz (villanykapcsoló, szenzor, relé) kezelésére is képes. Ez is egy hidat képez, avagy egy átjárót biztosít a Zigbee-s okosotthon eszközök és a WiFi-s, távolról az interneten át vezérelhető eWeLink app-os okoseszközök között. A beépített ESP32 chip-nek köszönhetően nagyobb memóriával rendelkezik, és ennek köszönhetőn az új PRO verzió fő újdonsága, hogy az internet-kapcsolat megszakadásakor a helyi Zigbee eszközök közötti helyi vezérlések továbbra is működnek felhős kapcsolat nélkül, offline üzemmódban is. 

Cikkszám: SON-KIE-BRI-P-ZB Kategória:

Leírás

Sonoff Zigbee Bridge Pro, – az okosotthon eszközgyártó 2022-es terméke -, ahogy a neve is mutatja egy bridge, azaz egy híd a Zigbee okosotthon protokolt használó okosotthon eszközök és az eWeLink platformra épülő WiFi-s okosvezérlés között. Az új PRO verzió újdonsága pedig az, hogy az internet-kapcsolat megszakadásakor a már beállított, Zigbee eszközök közötti vezérlések továbbra is működnek helyi offline üzemmódban is. 

 

Mi a Zigbee?

A legtöbb Sonoff termék Wi-Fi-t és RF-et használ kommunikációs módként, melyek más okosotthon technológiákhoz képest kedvezőbb átfekvésű termékeket tesznek lehetővé, de nem kifejezetten IoT szabványok.

Ezzel szemben a Zigbee kifejezetten az alacsony energiaigényű eszközökhöz ideális kommunikációs megoldás, ahol nincs nagy mennyiségű adatátvitel, de fontos a minél kisebb időbeli késleltetés. Jó választás a Zigbee az elemről működtetett szenzoroknál vagy távirányítóknál például, ahol a WiFi-hez képest a Zigbee-nek köszönhetően többszörös üzemidő jellemző. A Zigbee szenzorok önmagukban nem használhatóak, szükséges hozzájuk egy Zigbee átjáró, amivel az otthoni / irodai hálózatunkra ráköthetjük őket. Ilyen például a Sonoff Zigbee Bridge és a Sonoff Zigbee Bridge Pro is.

 

A Zigbee Bridge Pro egy Zigbee 3.0 támogatással rendelkező átjáró és ugyanúgy az eWeLink alkalmazást használja, mint a többi Sonoff termék, ezáltal lehet a Zigbee Bridge-re kapcsolt Zigbee eszközöket egymással és akár más – például Wifi-s – eszközökkel összekötni egy automatizálásba.

Természetesen az ún. mesh hálózati topológia itt is elérhető, így az alapból sem kicsi (szabad téren) kb. 80m-es hatótáv könnyen növelhető a 230V-s tápon üzemeltetett Zigbee-s eszközökön keresztül kapcsolódással, tipikusan Zigbee villanykapcsolókkal és Zigbee relékkel. Azaz ha a lakásnak egy olyan távolabbi sarkába kerülne egy Zigbee-s szenzor, mely már a Zigbee Bridge hatókörén kívül van, de a két eszköz között működik például egy Sonoff ZBMini vagy más hasonló eszköz, akkor az átvitel így biztosított lesz.

 

Mi a különbség a Zigbee Bridge és a Zigbee Bridge Pro között?

A legfontosabb különbség a helyi hálózati offline üzemmód terén van. Ha egy Sonoff Zigbee Bridge elveszíti az internet kapcsolatát, és helyi hálózati üzemmódba kerül, akkor is lefuttatja a Zigbee eszközök közötti automatizációkat (Scene-eket, jeleneteket), így optimális megoldást nyújt a megbízható Zigbee eszközvezérléshez.
Egy másik fontos különbség, hogy 32 helyett akár max. 128 Zigbee eszköz kezelésére képes a Pro verzió.  
A Pro verzió három üzemmódot támogat, beállíthatjuk „otthon”, „távol” és „alvó” üzemmódba is, mely üzemmódok alapján más és más automatizációkat futtathatunk.

 

Egy Sonoff Zigbee Bridge Pro-ra közvetlenül 26 darab eszköz kapcsolható, pl. 26 db egyben Zigbee router funkciójú eszköz, vagy 10 db Zigbee szenzor + 16 db egyben Zigbee router funkciójú eszköz. (Az elméleti maximum 128 db úgy érhető el, ha van a hálózatban több Zigbee router funkciót is ellátó eszköz, melyen kereszül további 20-32 aleszköz csatlakozik.) 

A teljes Zigbee hálózatában max. összesen 128 Zigbee eszközt képes kezelni, ilyenek lehetnek például a Sonoff Zigbee hőmérséklet és páratartalom szenzor, ajtó/ablaknyitás szenzor, mozgásérzékelő, vagy éppen a Sonoff Zigbee kapcsolója. 

A jelenlegi (2022.07.06.) firmware verzióval (v1.2.0) a tesztek szerint még nem kompatibilis minden SmartWise Zigbee eszközzel. 

A Zigbee technológia jellegéből adódóan az egyes Zigbee eszközökkel egy pillanat műve párosítani, jóval gyorsabb, mint a WiFi-s párosítás.

 

Terméktulajdonságok:

 • A Zigbee protokolt használó szenzorokat és kapcsolókat a WiFi-s Sonoff és SmartWise okoseszközök vezérlésére képessé teszi, hidat képez a szabványos Zigbee eszközök és az eWeLink platformmal működő WiFi-s okoseszközök között
 • A Zigbee Bridge Pro internetkapcsolat nélkül is képes futtatni a helyi Zigbee eszközök közötti automatizációkat. 
 • A Zigbee technológia nagy hatótávolságot biztosít az adatátvitelre
 • A Sonoff Zigbee PRO nem tartalmaz Ethernet csatlakozót!
 • Tesztelten kompatibilis a Sonoff összes Zigbee eszközével
 • Egy Sonoff Zigbee Bridge Pro-ra közvetlenül max 26 db eszköz kapcsolható, a Zigbee hálózatában router eszközökön keresztül pedig összesen 128 Zigbee eszközt képes kezelni.
 • Együttműködik, kompatibilis a ZigBee Alliance által tanúsított más gyártók Zigbee eszközeivel is: egy gombos kapcsolókkal, hőmérséklet és páratartalom érzékelőkkel, mozgásérzékelőkkel, vízszivárgás érzékelőkkel, ajtó/ablaknyitás érzékelőkkel
 • Riasztási push értesítések állíthatóak be a telefonra a Zigbee-s mozgásérzékelőről, valamint a Sonoff ajtó és ablaknyitás érzékelő szenzortól.
 • Ingyenes okostelefon app elérhető hozzá iOS-re és Android-ra (eWeLink app)
 • Az app-ban az eszközökhöz való hozzáférés megosztható más eWeLink fiókkal rendelkezőkkel, pl. családtagokkal
 • Kompatibilis Amazon Alexa és Google Assistant nyújtotta hangvezérléssel
 • eWeLink-kompatibilis kamerák képe is hozzáadható a Zigbee-s eszközök eWeLink app felületéhez
 • Szabványos 5V microUSB-s (1A) tápról működtethető, mely nem a termék része!
 • Az eWeLink app már magyar nyelven is elérhető!

További információk

Tömeg 0.06 kg
Méretek 6.2 × 2 × 6.2 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sonoff Zigbee Bridge Pro Zigbee – WiFi átjáró / gateway, offline üzemmóddal” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük